Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

HRABKO: Ak strelca niekto radikalizoval zámerne, polícia to vypátra

Vysoko polarizovaná je však podľa Hrabka celá spoločnosť, ktorá prešla krátko po sebe parlamentnými aj prezidentskými voľbami. (správa, PODCAST, VIDEO)

- Hokejisti USA zvíťazili nad Francúzskom 5:0 vo štvrtkovom zápase "slovenskej" B-skupiny na MS v Ostrave. Duel mali po celý čas pod kontrolou a rýchlo sa ujali vedenia.

- Vojenská operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy je kľúčová v boji proti palestínskym militantom. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu, píše TASR s odkazom na agentúru AFP.

- Španielsky kráľ Filip VI. sa vo štvrtok večer telefonicky spojil so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, aby vyjadril podporu a solidaritu Slovensku v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

- Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko. Uviedlo to americké ministerstvo po tom, ako čínsky líder na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Moskvou a Pekingom

- Ruská armáda nemá dostatočný počet pozemných síl na dosiahnutie strategického prielomu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

- Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla. Za návrh hlasovala vo štvrtok väčšina poslancov.

- Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta.

- Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

- Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla "nové a hrozné štádium". Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení.

- Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy.

- Rakúski hokejisti si pripísali prvé víťazstvo na MS v Prahe, vo štvrtkovom zápase senzačne zdolali Fínsko 3:2 gólom dve desatiny sekundy pred koncom tretej tretiny.

- Hokejisti Švédska zvíťazili vo štvrtkovom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Kazachstanom 3:1. Po štyroch dueloch majú na konte plný počet 12 bodov a sú na čele skupiny o štyri body pred Slovenskom, tretí Lotyši strácajú päť bodov.

- Rusko vo štvrtok ohlásilo vyhostenie britského vojenského pridelenca na ambasáde v Moskve Adriana Coghilla v odvete za to, že Británia oznámila vyhostenie jeho ruského náprotivka z Londýna.

- Pre USA by bol lepšie zachovať otvorený obchodný systém, než zavádzať nové clá na čínsky tovar. Oznámil to vo štvrtok Medzinárodný menový fond

- Zákaz študentom nosiť náboženské symboly neporušuje ich práva, rozhodol vo štvrtok Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

- Po desaťročiach, v ktorých Holandsko ťažilo z toho, že bolo jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, sa štyri pravicové strany novej koalície zhodli na tom, že je čas na "novú kapitolu".

- Slovenský hokejový obranca Vojtech Zeleňák sa dohodol na dvojročnej zmluve s klubom HC MONACObet Banská Bystrica. Do najvyššej slovenskej súťaže sa vráti po troch rokoch, odišiel z nej po sezóne 2020/2021.

- Slovenské a české odborové združenia ostro odsúdili stredajší (15. 5.) politicky motivovaný útok na premiéra Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

- Lotyšské bezpečnostné úrady vo štvrtok uviedli, že zadržali dvoch ľudí podozrivých z vykonávania špionáže v prospech Ruska, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

- Priemyselná produkcia v USA v apríli stagnovala po miernom náraste o 0,1 % v predchádzajúcom mesiaci. Nenaplnili sa tak očakávania analytikov, podľa ktorých mala pokračovať v rase tretí mesiac za sebou.